15 osobowa reprezentacja naszej szkoły (12 uczniów i 3 nauczycieli) wróciła z Włoch, gdzie brała udział w międzynarodowej wymianie uczniów realizowanej w ramach projektu „Mobilność zagraniczna narzędziem wzmacniania kompetencji kluczowych uczniów” z programu Erasmus+ / Partnerstwa Strategiczne Szkół – Akcja KA229.
27 września uczniowie i nauczyciele wylecieli do Bari, a następnie udali się do miejscowości Massafra, gdzie spędzili tydzień biorąc udział w warsztatach oraz spotkaniach z uczniami z Włoch i Grecji we włoskiej szkole. Główne cele wyjazdu to poznawanie kultury włoskiej: taniec, sztuka, kulinaria, muzyka, poznanie systemu edukacji we Włoszech, rozwój kompetencji miękkich oraz wymiana doświadczeń poprzez warsztaty i pracę w grupach międzynarodowych.
Pierwszy dzień upłynął pod znakiem integracji, zwiedzania miasta i nauki tańca. Włoscy gospodarze pokazali nam swoje piękne miasteczko i na jednym z placów zaprezentowali swoje regionalne tańce. Nauczycielka wychowania fizycznego pokazała uczniom polskim i greckim podstawowe kroki taneczne. Po kilku próbach wszyscy partnerzy odtańczyli wspólny włoski taniec. (Grecy nie omieszkali też zatańczyć Greka Zorbę :)).
Kolejnego dnia zostaliśmy oficjalnie przyjęci przez gospodarzy. Po uroczystym przywitaniu przez włoskich partnerów uczniowie z Polski i Grecji prezentowali swoje szkoły i regiony, w których żyją, posiłkując się przygotowanymi wcześniej prezentacjami multimedialnymi. Głównym punktem programu był przepiękny występ artystyczny włoskich uczennic, które zaprezentowały mini – teatr cieni w formie ekspresji tanecznej. Po występach zostaliśmy poczęstowani domowymi wypiekami włoskich mam. Kolejnego dnia polscy i greccy uczniowie uczyli się języka włoskiego w praktyce, miedzy innymi robiąc zakupy żywności na targu miejskim. Wielu udało się na miejscu spróbować pysznych specjałów włoskich – oliwek, serów, owoców i warzyw. Po zakupach spożywczych wszyscy uczniowie z Grecji i Polski zostali zaproszeni do domów włoskich przyjaciół, aby skosztować wspólnie przygotowane dania włoskie – pasta, gnocchi, spaghetti, pizze. Następnego dnia uczestnicy projektu udali się do gospodarstwa agroturystycznego dziadków jednej z włoskich uczennic, gdzie mogli zobaczyć, jak robi się tradycyjne orecchiette i ciasto na pizzę. Babcia uczennicy była mistrzynią w produkcji tych pysznych kluseczek. Znajdowała się tam również uprawa oliwek, dzięki czemu wszyscy dowiedzieli się, jak produkuje się oliwę z oliwek. Nie obyło się oczywiście bez degustacji tego złotego „eliksiru”. Ale największą niespodzianką był dla nas poczęstunek własnej roboty wyśmienitym tiramisu. Pychota!!!
Podczas pobytu w rejonie Apulia uczestnicy mieli również okazję poznać historię i zabytki portowego miasta Taranto. Słoneczna pogoda sprzyjała również integracji, wypoczynkowi i aktywności fizycznej na plaży. Uczniowie mogli też zobaczyć tradycyjne domki trulli w Alberobello – miasta wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kolejny punkt zdobywania wiedzy o historii i kulturze tego regionu to Lecce – miasto zwane Florencją południa, a w nim cudowne zabytki i przepyszne lokalne wypieki. Piątek rozpoczął się od warsztatów artystycznych w liceum plastycznym w Massafrze. Uczniowie wykonywali ozdobne nadruki na pergaminie oraz rzeźbili w glinie. Wykonali między innymi rzeźby kluczy z logo naszego projektu.
Przedostatni dzień pobytu to pożegnalne spotkanie z włoskimi uczniami, a tuż przed wylotem do Polski spacer po Bari w poszukiwaniu grobu królowej Bony.
Był to cudownie spędzony czas z naszymi partnerami. Doświadczyliśmy wspaniałej gościnności i otwartości Włochów, nawiązaliśmy nowe znajomości i przyjaźnie. Nie możemy doczekać się kolejnego spotkania, tym razem w Grecji, które odbędzie się już w październiku.
Opracowała: Agata Kołucka